Što je responzivna web stranica?

Objavljeno: 27.06.2013. Autor: Dominik Popović

Responzivan web je tehnika kojom se izrađuju web stranice ili web aplikacije koje reagiraju na različite dimenzije uređaja ili browsera kojima im pristupamo. Za pojedine širine ekrana postoji poseban dio stilova koji prilagođava izgled stranice. Ako posjetite web stranicu preko vašeg PC-a ili laptopa, vidjeti će te drugačije optimiziranu stranicu nego kada bi ju posjetili pomoću tablet uređaja ili smartphone-a. Mnoštvo je prednosti koje vam donosi responzivna internet stranica za trenutne ili buduće projekte. Međutim, treba napomenuti da responzivna web stranica nije za svaki web projekt.

Koje su prednosti responzivnih web stranica?

Responzivne stranice omogućuju web programerima razvoj stranice koja je sadržajno ista ali se vizualno prilagođava za određeni format ekrana ili uređaja.

Stari način optimiziranja za mobilne uređaje se sastojao od dvije komponente. Poddomene za mobilnu verziju i skripte koja je otkrivala kojom vrstom uređaja pristupamo stranici. Možda ste primjetili da će vas neke internet stranice preusmjeriti na mobilnu verziju na poddomeni (npr. m.stranica.com ili mobile.stranica.com) prilikom posjeta pmoću tablet uređaja ili smartphone-a. Ova tehnika ima značajne negativne strane prilikom održavanja. Potrebno je ažurirati ili održavati dvije odvojene cjeline. To stvara probleme i za web administratora i za vlasnika web stranice.

Programeri mogu odlučiti koji se dijelovi web stranice neće prikazivati na smartphone-u kako bi ubrzali vrijeme učitavanja stranice i korisniku umanjili utrošak mobilnog prometa.

Ima li responzivan web dizajn nedostataka?

Ima, u cijeni. Za dizajn i razvoj responzivnih web stranica potrebno je više vremena, truda i testiranja. Možete očekivati povećanje troškova izrade vaše internet stranice za 25% - 50%.

Tvrtke čije usluge ili proizvodi na web stranicama imaju nizak postotak posjeta putem mobilnih uređaja možda se neće odlučiti uložiti dodatna sredstva u ovaj način marketinga.

No ostalima koji mogu izmjeriti u kojem se postotku pristupa njihovim internet stranicama putem mobilnih uređaja, to može biti vrijedno ulaganje.

Učinak responzivne web stranice na Search Engine Optimization

Osm vizualnog izgleda prilagođenog svim dimenzijama uređaja postoji i nekoliko skrivenih prednosti u odnosu na Search Engine Optimization (SEO). Neki članci čak sugeriraju da Google uskoro može unazaditi ragiranje onim internet stranicama koje nisu prilagodljive. Google čak daje i prijedloge web develiperima i dizajnerima o implementaciji responzivnih web stranica.

Isplati li se unaprijediti postojeću stranicu u responzivnu?

To ovisi. Kao što smo već spomenuli, responzivan web dizajn nije za svakoga. U nekim slučajevima prepreke će biti minorne. U drugim slučajevima biti će previsoke. Preporučujemo vam da nas kontaktirate kako bi analizirali vašu postojeću stranicu i dali vam neke smjernice.

Mogu li vidjeti primjer responzivne web stranice?

Naravno. Upravo ovdje. U ožujku 2013. potpuno smo redizajnirali naš stranicu kako bi bila responzivna. Pokušajte smanjiti prozor preglednika i vidjeti ćete responzivnu web stranicu u akciji. Također možete posjetiti naš web putem tablet uređaja ili smartphone-a da vidite kako će se stranica automatski prilagoditi širini ekrana.

Google Glass surfanje internetom

Google Glass surfanje internetom

Google Glass surfanje internetom

Google Glass Browser: HTML5 i responzivni web - surfanje krajičkom oka.

cijena izrade web stranica

Cijena izrade web stranica

Koliko to košta?

Budući da je svaki projekt različit, teško je unaprijed odrediti cijenu. Kontaktirajte nas kako bi dobili ponudu.

responzivne web stranice

Responzivne web stranice

Responzivne web stranice

Dizajn i razvoj web stranica koje se prilagođavaju svakom uređaju.