Responzivan web dizajn i search engine optimizacija

Responzivan web dizajn i search engine optimizacija

Zašto je responzivna web stranica dobra za Search Engine Optimizaciju?

Ne tako davno Google je uveo promjene u svojim algoritmima za rangiranje rezultata na tražilicama i poboljšao surfanje internetom korisnicima mobilnih uređaja. Jednostavno rečeno, ako su vaše web stranice optimizirane za mobilne i tablet uređaje, Google će ih prikazati na boljem položaju u rezultatima pretrage od onih stranica koje nisu prilagođene mobilnim uređajima. Možete li biti sigurni da vaša Internet stranica koristi prednost tih novih promjena i ostaje pri vrhu rezultata pretraživanja?

Google trends

responsive web design google trendovi

Responzivan dizajn je budućnost

Jeste li ikada dobili link koji je vodio na mobilnu verziju web stranice dok ste koristili računalo? Mobilne stranice se drugačije prikazuju i pojednostavljene su zbog male površine ekrana mobilnog uređaja. Verojatno ste morali tražiti link na desktop verziju stranice ili članka. Jednostavnije bi bilo da Internet stranica sama detektira veličinu vašeg zaslona i preusmjeri vas na desktop verziju.

Prednosti responzivnog dizajna

Google je objavio da potiče razvoj responzivnih Internet stranica i preporučuje mp4asterima da slijede taj trend i isti HTML sadržaj prikazuju na svim uređajima. To eliminira potrebu za stvaranjem posebne mobilne stranice i preusmjeravanje ako je korisnik na mobilnom uređaju. Na taj način možemo biti sigurni da desktop i mobilni korisnici imaju pristup istom sadržaju na istoj adresi.

Osim toga, preusmjeravanja usporavaju vašu stranicu. Posjetitelji koji dolaze na vašu web stranicu putem rezultata pretrage moraju biti preusmjereni na mobilne stranice. Vrijeme preusmjeravanja ovisi o načinu povezivanja korisnika. To produljuje vrijeme učitavanja vaše stranice. Google je potvrdio da je vrijeme učitavanja stranice jedan od segmenata rangiranja. Kašnjenje pri otvaranju stranice može smanjiti posjećenost.

Neki izazovi responzivnog dizajna

Naravno, nije lako prebaciti staru stranicu na odgovarajući responzivan dizajn. I to ima svoje izazove.

Jedna od poteškoća je vrijeme razvoja. Razvoj responzivne stranice će potrajati duže jer moraju biti optimizirane za pregled na različitim zaslonima. Također, zbog broja testnih uređaja koji postoje, to može biti skuplji proces.

Za mnoge dizajnere i male poduzetnike koji se bave razvojem web stranica, teško je provesti opsežno testiranje jer ne posjeduju puno različitih uređaja. Mnogi testiraju na način da smanje širinu preglednika na računalu, uz dodatno testiranje na smartphoneu, i eventualno nekom tablet uređaju. Kupnja čak i skromne kolekcije uređaja za testiranje je nemali poslovni trošak.

Veliki zahvat je pretvaranje stare stranice fiksne širine na responzivan dizajn. Većina programera će radije stranice napraviti nanovo iz temelja, a samo ako su prisiljeni i ako nemaju drugog izbora krenuti će sa izmjenom starog HTML koda i CSS stilova. Čak i ako stranica dobro reagira i prilagođava se svakom ekranu, korisničko iskustvo će i dalje ovisiti o uređaju na kojem gledate web stranice.

Još jedan problem, kojim se nažalost moramo baviti prilikom pretvaranja na RWD, su korisnici starije verzije Internet Explorera. Razlog je što Internet Explorer verzije 8 i stariji ne prepoznaju media queries i, kao takve, ne mogu prikazati responzivan izgled stranice. Ti korisnici će vidjeti fiksnu širinu stranice (onako kako je definirana za desktop korisnike) na manjem zaslonu. No, ne možete ih samo ignorirati jer oni predstavljaju 14% web korisnika širom svijeta.

Jedno rješenje je ukljućiti respond.js skriptu Scott Jehla na vaše stranice. Autor kaže: „Cilj ove skripte je osigurati brzu i laganu (3KB minified / 1KB komprimiran pomoću GZipa) skriptu koja će omogućiti RWD u preglednicima koji ne podržavaju CSS3 media queries - posebno, Internet Explorer 8 i ranije vezije.„

Također možete odabrati i drugi pristup. Ako su svi sadržaji dostupni korisnicima Internet Explorera, unatoč manje optimiziranom sadržaju, možete zadržati stranicu i ne gnjaviti se sa dodatnom optimizacijom za starije verzije Internet Explorera.

responzivne web stranice

Responzivne web stranice

Responzivne web stranice

Dizajn i razvoj web stranica koje se prilagođavaju svakom uređaju.

Cijena izrade web stranice

Ovdje možete naći cijene paketa naših web usluga, a za detaljnije informacije molimo da nas kontaktirate.

cloud hosting

Hosting

Hosting

Web hosting ili web prostor - mjesto za vaše web stranice

Kontaktirajte nas (+385) 99 8368 558