Google će bolje rangirati "mobile friendly" stranice

Google će bolje rangirati mobile friendly stranice

Google pomaže korisnicima pronaći "mobile friendly" stranice

Google je u utorak, 2. prosinca potvrdio da uvodi neke nove alate pomoću kojih će sve web profesionalce potaknuti da korisnicima pruže što bolje iskustvo putem mobilnih uređaja. Prošlog je mjeseca Google službeno najavio oznake za „mobile friendly“ stranice kao i neke nove alate za mobilno testiranje.

Osim toga, najavio je kako trenutačno testiraju određene mjere u rang algoritmu za bolje korisničko iskustvo putem mobitela. Najavljene će promjene rangirati stranice tako da će na prvim pozicijama biti one koje pružaju najbolje mobilno iskustvo. Promjene u algoritmima koristit će web programerima koji će tada stvarati web stranice za male ekrane te iskoristiti prednosti dobre SEO optimizacije.

Kako će se to odraziti na vašu web stranicu?

U objavi je spomenuto da će sve one stranice koje su dobile oznaku „mobile friendly“ dobiti određeni poticaj u rezultatima putem rang algoritma. Poznato je da Google svoje proizvode prilagođava korisnicima u cilju pružanja što boljeg korisničkog iskustva. To je glavni razlog zbog čega je još u lipnju 2013. godine započeo s kažnjavanjem web stranica koje pružaju loše korisničko iskustvo putem mobitela te je sada usmjeren na jačanje ranga web stranica koje su "mobile friendly".

Kako bi najavio ovo iznenađenje, od prošlog je mjeseca uz svaki link na web stranicu postavio „mobile friendly“ oznaku kako bi informirao korisnike koja je web stranica prilagođena mobitelima, a koja nije.

Koje kriterije treba zadovoljiti za "mobile friendly" stranicu?

Ako želite saznati zadovoljava li Vaša web stranica Google standarde, objavljen je "mobile freindly" test pomoću kojeg možete saznati što se traži, ali i provesti analizu koliko je sadašnja stranica prilagođena mobilnim korisnicima. Izvještaje o tome koliko posjetitelja na Vaše stranice dolazi putem mobitela možete vidjeti unutar Google mp4aster alata.

google i mobile friendly stranice

Uz pomoć ova dva alata moći ćete utvrditi je li Vaša web stranica dovoljno dobra za promociju na mobilnim uređajima ili je degradirana. U nastavku je nekoliko savjeta koji su Vam, prema Google-u potrebni da osvojite "mobile friendly" oznaku:

  • koristite fontove i tekstove koji su prilagođeni za lako čitanje na manjim ekranima
  • izbjegavajte korištenje softvera koji nije primjeren za mobilne uređaje – posebno izbjegavajte izradu web stranice u Adobe Flash-u te općenito njegovo korištenje na web stranici
  • izradite responzivnu web stranicu koja će se prema potrebi prilagoditi veličini ekrana uređaja
  • postavite velike gumbe s dovoljnim međusobnim razmakom kako bi i oni s velikim prstima mogli lako kliknuti
  • pazite da sadržaj odgovara mobilnom sučelju tako da korisnik ne treba okretati mobitel ili koristiti pinch-to-screen kako bi vidio cijelu stranicu

Kada će se ovi kriteriji početi primjenjivati?

Za sada nije poznato kada će se novi poredak početi primjenjivati u stvarnosti, jer se trenutačno provode A/B testovi navedenih kriterija koji uključuju tisuće korisnika. Tijekom tog testiranja neki će korisnici vidjeti jednu verziju, dok će druga skupina korisnika vidjeti drugu verziju. Verzije se međusobno razlikuju kako bi se utvrdilo koja je od njih bolja. Pretpostavlja se da će novi poredak biti objavljen zajedno s „mobile friendly“ oznakama koje su testirane prošlog mjeseca. Ova će promjena omogućiti programerima da stvaraju web stranice koje će prilagoditi mobilnim uređajima i tako pridobiti brojne mobilne korisnike.

Responzivan web dizajn i search engine optimizacija

Responzivan web dizajn i search engine optimizacija

Responzivan web dizajn i search engine optimizacija
Zašto je responzivan web dizajn vašan za vaš SEO? Kako pomaže vašoj stranici da ostane pri vrhu rezultata pretraživanja?

što je responzivna internet stranica?

Što je responzivna internet stranica?

Što je responzivna internet stranica?
Koje su prednosti? Ima li nedostataka? Isplati li se unaprijediti već postojeću web stranicu? Odgovori na ova pitanja su tu.

Web stranice prilagođene mobilnim uređajima

Web stranice prilagođene mobilnim uređajima

Web stranice prilagođene mobilnim uređajima
Pametni telefoni su svakim danom sve popularniji, tako da bi trebali dizajnirati web stranice koje se na njima dobro prikazuju.

Kontaktirajte nas (+385) 99 8368 558